Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2011

ΤΕΡΑΤΟΛΟΓΙΕΣ

    Οι τερατολογίες είναι μυθεύματα χωρίς αποδείξεις. Μία εξ αυτών είναι και αυτή περί ύπαρξης μιας ανώτερης δύναμης, που αιωρείται κάπου στο στερέωμα του ουρανού. Πρόκειται για μια τόσο εξωφρενική θεωρία, διατυπωμένη μάλιστα κάποιες άλλες σκοταδιστικές εποχές, την οποίαν, κανονικά, ακόμα και ο πιο αφελής δεν θα έπρεπε να την πιστεύει. Εντούτοις, οι περισσότεροι άνθρωποι της εποχής μας παραμένουν προσκολλημένοι επάνω της και τρέχουν πίσω από τους εκπροσώπους αυτής της ''δύναμης'', αγνοώντας τα κελεύσματα της λογικής και τα επιχειρήματα των ερευνητών και των επιστημόνων. Γι' αυτούς, αρκεί το ότι το γράφει ένα βιβλίο, το οποίο βρίθει υπερβολών και αντιφάσεων. Προσπαθώντας να καταλάβω τι είναι αυτό που οδηγεί τους πιστούς να μην μπορούν να αποχωρισθούν τις δοξασίες των θρησκειών, έκανα μια σχετική συζήτηση με έναν φίλο μου, που ανήκει στην κατηγορία των ''χαλαρά'' πιστευόντων.
    ''Ξέρεις;'' του είπα, ''υπάρχει ένας πλανήτης σε κάποιον κοντινό μας γαλαξία, ο οποίος δεν είναι στρογγυλός, αλλά έχει σχήμα κύβου''.
    Με κοίταξε απορημένος και γέλασε ειρωνικά: ''Μα τι είναι αυτά που λες; Δεν το πιστεύω αυτό που ισχυρίζεσαι. Δεν το έχω ακούσει ποτέ. Φαντάζομαι ότι, βλέποντας το θέμα από επιστημονική σκοπιά, αποκλείεται να υπάρχει τέτοιος πλανήτης''.
    ''Και όμως υπάρχει'', επέμεινα εγώ.
    ''Ε, τότε απόδειξέ το'', νευρίασε εκείνος. ''Δεν θέλω να ακούω υπερβολές''.
    ''Α, ώστε έτσι, ε;'' ύψωσα τότε εγώ τη φωνή μου. ''Τώρα μου επικαλείσαι την επιστήμη και τις αποδείξεις, όταν όμως εγώ σου λέω να μου αποδείξεις την ύπαρξη του θεού, εσύ μου λες: Πίστευε και μη ερεύνα''.
     Τον είδα να αναψοκοκκινίζει και να μην ξέρει τι να πει. "Εντάξει, εντάξει'', τον καθησύχασα. ''Έχεις δίκιο. Δεν μπορώ να σου αποδείξω ότι υπάρχει τέτοιος πλανήτης, ούτε και αμφιβάλλω για τις επιστημονικές θεωρίες, απορώ όμως γιατί εσύ επιμένεις να πιστεύεις σε  κάποιο όν, του οποίου η ύπαρξη δεν έχει αποδειχτεί και αμφισβητείται''.
    "Ε..., μα..., έτσι μας έμαθαν από μικρούς να πιστεύουμε. Νομίζεις ότι είναι εύκολο τώρα, ύστερα από τόσα χρόνια κατήχησης, να αλλάξουμε πιστεύω;''
    ''Δεν ξέρω αν είναι εύκολο, αλλά δεν νομίζω ότι είναι και δύσκολο. Αφού αμφισβήτησες την ύπαρξη του τερατουργήματος που σου ανέφερα, επιχειρηματολογώντας μάλιστα περί επιστήμης και αποδείξεων, τότε γιατί δεν κάνεις το ίδιο και με τη θρησκεία;''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου